Online energie

Door het nieuwe energieakkoord van de regering is Nederland in rep en roer. In de aankomende jaren gaan de energievoorzieningen drastisch veranderen om de uitstoot van CO2 voor 2050 met ruim 80% te verminderen. Om dit te kunnen behalen gaan de regering en energieleveranciers op zoek naar nieuwe manieren om energie op te wekken en komen er veel maatregelen met betrekking tot het energieverbruik van Nederlandse huishoudens. Wat er precies allemaal gaat veranderen is nog niet bekend maar dit zal langzaam aan duidelijk worden.

Alternatieve energie wordt belangrijk

Al jaren zijn we in Nederland bezig met het innoveren en verbeteren van duurzame energie. Steeds meer huishoudens schaffen zonnepanelen aan of gaan over naar een contract met groene stroom. Toch is dit niet genoeg. Er moeten andere manieren worden aangeboord om de uitstoot van CO2 zo drastisch te kunnen verminderen. Een van de maatregelen die het energieakkoord stelt is het laten verdwijnen van gas in woningen. In 2050 zal bijna heel Nederland gasvrij zijn. Er kan dus niet meer gekookt worden met gas, geen cv-ketel meer en de verwarming zal ook elektrisch worden. Nieuwbouwwoningen worden op dit moment al zonder gasaansluiting gebouwd en woningcorporaties zullen in de aankomende jaren bestaande woningen gasvrij gaan maken.

Hierdoor zal de vraag naar stroom enorm stijgen waardoor automatisch de prijs ook omhoog zou kunnen gaan. Het is daarom verstandig om bijvoorbeeld te gaan nadenken over zonnepanelen of een windmolen achter in je tuin. Wanneer je dit niet zelf kunt bekostigen, is de kans groot dat je gemeente hier een speciale subsidie voor afgeeft. Ook kun je samen met de wijk waarin je woont actie ondernemen door een gezamenlijk zonnepanelen park aan te leggen. Hierdoor kan iedereen gebruik maken van de stroom die wordt opgewekt en worden de kosten gedeeld.

Voorbereid de toekomst in

Het is dus goed om je alvast voor te bereiden op deze drastische veranderingen die in de toekomst zullen gaan plaatsvinden. De ene vind het geen enkel probleem, de ander vind het maar niets. Probeer tot die tijd te besparen op energie en op je verbruik om al een stapje in de goede richting te doen. Ga voorbereid de toekomst in!

Posted on